Arbeidsrisico’s in de zorg

Het is van belang van dat arbeidsrisico’s in de zorg in kaart worden gebracht. De zorgsector is een essentieel onderdeel van onze samenleving en kent verschillende branches, waaronder thuiszorg, dierenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnszorg, enzovoort. Deze sectoren hebben te maken met specifieke arbeidsrisico’s die de veiligheid en gezondheid van zowel zorgverleners als patiënten kunnen beïnvloeden. Wilt u eerst meer weten over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in de zorg? Lees dan het artikel van de Nationale Zorggids, de informatie op RIE.nl of ontdek waarom een RI&E van belang is.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste risico’s en het belang van RI&E om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

  1. Fysieke belasting en ergonomie In de zorgsector, en met name in de thuiszorg, worden zorgverleners vaak geconfronteerd met zware fysieke belasting door tillen, verplaatsen en ondersteunen van patiënten. Ook in dierenzorg kan fysieke belasting optreden bij het tillen van dieren of het uitvoeren van behandelingen in oncomfortabele posities. Een goede ergonomische aanpak is cruciaal om de fysieke belasting te verminderen en langdurige gezondheidsklachten te voorkomen.
  2. Infectierisico’s en biologische agentia Zorgverleners kunnen in aanraking komen met infectieziekten en biologische agentia, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Dit risico is aanwezig bij direct contact met patiënten, dieren, lichaamsvloeistoffen en besmette materialen. Het implementeren van strikte hygiëneprotocollen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn essentieel om besmetting en verspreiding te voorkomen.
  3. Psychosociale arbeidsbelasting Zorgprofessionals staan vaak onder hoge emotionele en mentale druk door de aard van hun werk, het omgaan met ernstige ziektes en het verlies van patiënten of dieren. Ook kunnen ze te maken krijgen met agressie en geweld van patiënten, familieleden of dierenbezitters. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé en om ondersteunende maatregelen te treffen om stress en burn-out te voorkomen.
  4. Chemische risico’s In de zorgsector kunnen medewerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, zoals desinfectiemiddelen, medicijnen en bestrijdingsmiddelen. Adequate voorlichting, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het naleven van veiligheidsprotocollen zijn cruciaal

Risico inventarisatie zorg #

Het is van groot belang voor instellingen om de arbeidsrisico’s in de zorg goed in beeld te hebben. De RIE Specialist is hierin een goede partner. Met veel ervaring in zowel de zorg, als in verschillende formaten bedrijven kunnen wij voor elke instelling een voordelige, duidelijke, goed geïnventariseerde RI&E aanleveren. Ontdek hier wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.

Wij inventariseren in elke branche in Nederland.

Per branche hebben we te maken met verschillende veiligheidsrisico’s. Door onze jarenlange ervaring  in veiligheid kunnen wij elke branche en elk bedrijf helpen aan een kwalitatief goede RI&E en Plan van Aanpak.

Transparantie

In kosten en informatie rondom verplichtingen.

Samenwerking

Samenwerken met de ondernemer om een gedragen RI&E te realiseren.

Praktisch

Een praktische insteek met een dynamisch plan van aanpak.

Wij hebben uw aanvraag ontvangen.

Bedankt voor het insturen van uw offerte aanvraag, wij hebben deze in goede orde ontvangen. Wij zullen zo snel mogelijk de offerte toesturen per mail. Mocht u in de tussentijd al vragen hebben zijn wij bereikbaar op 085-0605520 of per mail via [email protected]

In tussentijd een vraag? Neem direct contact op!

Telefoonnummer

085 060 55 20
ma - vr: 09:00 - 17:30

E-mailadres

[email protected]
ma - vr: 09:00 - 17:30

Kantooradres

Th. van Leeuwensingel 64
2811BN, Reeuwijk